Contact

Geschiedenis Ontstaan Raket Hobby Terug

Hieronder een stukje geschiedenis van wanneer, waar en hoe, de hobby is ontstaan.

De gebroeders Carlisle bezaten in Norfolk, Nebraska(USA), in 1953, samen een schoenenwinkel. Orville Carlisle was een hobby pyrotechnicus. Zijn broer, Robert Carlisle modelvliegtuig bouwer die vaak demonstraties gaf. Voor gebruik, samen met zijn vliegtuigen, wilde hij de technologie van raketten demonstreren. Iets wat in die tijd op kwam zetten. Hij vroeg zijn broer Orville, bekend met de pyrotechniek, om iets dergelijks voor hem te bouwen.

In 1954 had Orville zijn eerste model gebouwd, de Rock-A-Chute Mark I. Dit model bestond uit een papieren romp, met balsa vinnen, gemonteerd op naar achteren uitstekende pennen. De voortstuwing werd gerealiseerd door een handgemaakte vaste brandstof raketmotor, op basis van buskruit. De motor werd eenmalig gebruikt en daarna weggegooid. Dezelfde technologie wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt.


Mechanix Illustrated
H. Stine, feb. 1957
Los daarvan, publiceerde Stine, een aantal jaren later, een artikel in Mechanics Illustrated (feb. 1957), voor de vele amateur raketbouwers in de VS.
Hij kreeg via zijn werk vaak brieven van jonge hobbyisten wat hij mooi vond, maar tegelijk ook wat eng, vanwege al het geƫxperimenteer met vaste brandstoffen. Dat liep niet altijd goed af. In het artikel somt hij een zes-tal veiligheidsregels op. De eerste modelraket veligheids regels! Vlak na de publicatie van dit artikel werd hij trouwens ontslagen bij zijn werkgever...

Orville las dit artikel en had natuurlijk een oplossing voor dit probleem: zijn vervangbare vaste brandstof motor, diie hij voor zijn broer bouwde! Carlisle stuurde Stine een brief met wat monsters van zijn experimenten. Stine was onder de indruk van de monsters die Carlisle hem gezonden had en nam, na zijn ontslag, contact op met Carlisle. Vlak daarna richtten ze samen
MM-I(Model Missiles Inc.) op.

Zien wat er nu zit, achter de domeinnamen
modelmissiles-inc.com en modelmissiles-inc.nl ?

In de oudere nummers van Popular Mechanics vind je heel wat artikelen over ruimtevaart en raketten.

Het eerste model op de foto hiernaast stamt uit de film "Frau im Mond", uit 1929, van Fritz Lang.

Popular Mechanics
H. Stine, Oct. 1957
MM-I kwam tot leven op 8 oktober, 1957 - slechts enkele dagen na de lancering van de Sputnik. Er werd door Stine, ook een eerste, echt specifiek modelraket gerelateerd artikel, gepubliceerd in MI. Zie hiernaast.

Daarmee was MMI het allereerste bedrijf, dat modelraket motoren en modelraket bouwpakketten verkocht. Carlisle had daarvoor al wel eerst vier jaar nodig gehad, om de modelraket te perfectionerenen en om een betrouwbare raketmotor te maken om deze aan te drijven en ook om het patent voor elkaar te krijgen.
Harry Stine richtte in 1957 ook de National Association of Rocketry(NAR) op. De NAR was en is nog steeds, een overkoepelende organisatie voor het oprichten van modelraket clubs in heel de USA. Orville Carlisle werd het eerste lid(NAR #1) van de NAR.
Zijn bekende "Handbook of Model Rocketry", verscheen voor het eerst in 1965.
Handbook of Model Rocketry - H. Stine


De eerste aangeboden bouwpakketen van modelraketten waren de Rock-A-Chute Mark II(ook eerst gebouwd voor zijn broer, zijn 2e raket) en een schaalmodel van de Aerobee-Hi
model: 001-B, Productiejaren: 1958-1961). MMI verkreeg een licentie om de naam en het ontwerp van de Aerobee-Hi, te gebruiken van het bedrijf Aerojet-General.

Na een korte tijd al, was MMI niet in staat om te voldoen aan de groeiende vraag naar modelraket motoren en modellen. Het handmatig fabriceren van de motoren was tijdrovend en wellich ook niet ongevaarlijk. Ze wendden zich tot Vern Estes(zomer van 1958), wiens vader een vuurwerkbedrijf bezat, die vervolgens een machine ontwikkelde(genaamd 'Mabel') voor het fabrieksmatig produceren van de raketmotoren. Deze machine kon in serie, in 5,5 seconden een motor produceren. Estes startte zijn bedrijf in 1959. Vern produceerde motoren voor MMI tot en met 1966.

Na het teloor gaan van MMI(1966), continueerde Vern Estes het produceren van de motoren en begon bouwpakketten te verkopen onder zijn eigen bedrijfsnaam Estes Industries.

Bronnen:
RocketReviews.com
Wikipedia - Orville_Carlisle
Popular Mechanics / Mechanics Illustrated  Ook verkrijgbaar in onze WebShop:
• Waterraket Rokit - Balsa - PoriĆ«nvuller - Drukknop
• Magnetic Levitation Sword - Centreerring - Spuitverf
• Hoogtemeters - NoseCone PNC80-Ogive
• Modellen: Saturn-V Skylab / Mercury Redstone
   Antar / Little Joe II / Astrocam / Show Stopper E2X
 
Modelraketten.NL © 2023      KvK-Nr: 50001574      BTW-ID: NL001590630B51