Contact

Vinnen Terug

Vinnen vormen een belangrijk onderdeel van een modelraket. Over het algemeen zorgen ze voor de stabilisatie van het model. Vinnen kunnen gemaakt worden van verschillende materialen.
    Denk daarbij aan:
  • Balsahout: een zeer lichte houtsoort welke gemakkelijk te bewerken is
  • Lindehout of berkentriplex: hardhout voor de wat zwaardere modellen met grotere motoren
  • Karton: voor de wat lichtere modellen met kleine vinnen
  • Kunststof: zoals polystyreenplaat
  • 'Sandwich'-platen: een harde toplaag met een lichte schuimsoort ertussen voor hele grote vinnen
Vinnen schuren en randen afwerken
Het is het beste om vinnen zo glad mogelijk af te werken. Dit geeft de minste weerstand waardoor het model een grotere hoogte behaald. Het glad afwerken van vinnen kan op meerdere manieren bereikt worden:
(Waar van toepassing)
  • Het glad schuren.
  • Het afwerken met poriënvuller en verf.
  • Het beplakken met papier waarna eventueel geverfd kan worden.
Nerven vullen
Benaming kanten
Vinnen verlijmen
Wanneer voor vinnen een materiaal met een nerfstructuur wordt gebruikt moet gelet worden op het volgende:
Dit materiaal heeft altijd de neiging te breken of splijten langs de richting van de nerfstructuur. Daarom is het sterk aan te raden om de nerfstruktuur gelijk te laten lopen met de bovenzijde van de vin. Op deze wijze verkrijgt een vin bij goede verlijming veel meer stijfheid en zal aanmerklijk minder snel breken bij een landing van het model.

Verder verdient het aanbeveling vinnen dusdanig te construeren dat nerven doorlopen van de bevestigingszijde tot aan de tipzijde. Stukken vin waarvan de nerven wel uitkomen aan de tipzijde maar niet aan de bevestigingszijde geven ook vaak aanleiding tot afbreken en kunnen beter worden voorkomen. Is een dergelijke vin wel gewenst, dan kan toevlucht worden gezocht tot een constructie welke uit meerdere lagen is opgebouwd. Één van de lagen kan dan de hierboven aangegeven nerfrichting aanhouden en de andere laag (of lagen) kunnen daar haaks op worden gelijmd. Hierdoor wordt toch stevigheid verkregen.
 
Verlijming

Bij het aanbrengen van vinnen op het model moet altijd voor voldoende verlijming worden gezorgd. Delen van de bevestigingszijde van de vin welke niet zijn verlijmd zorgen voor een aanmerkelijke vermindering van de kracht welke op de vin uitgeoefend kan worden voordat deze afbreekt. Daarnaast is het raadzaam om een flinke lijmrups in de hoeken van vin en rompbuis aan te brengen. Deze kunnen met een vinger mooi glad gestreken worden.

Voor extra stevigheid kunnen op de plaats van bevestiging in de rompbuis kleine gaatjes worden geprikt. De aangebrachte lijm zal hier intrekken en aan de andere kant van de gaatjes iets uitzetten en werken als een soort van pompnageltjes. Het doorboren van de rompbuis is niet verstandig als de buis tevens als motorhuis dient.

Door de uitdrijflading van de motor onstaat een flinke druk in de buis waardoor gaatjes kunnen uitscheuren en vervolgens een crash van het model kunnen veroorzaken. Is in dit geval voor de stevigheid van de vinnen doorboring van de rompbuis toch gewenst, wees er dan zeker van dat een goede verlijming optreed en dat de lijm door de gaatjes heen in de rompbuis trekt. Een goede lijmrups tussen vin en rompbuis zal het probleem van verzwakking weer teniet doen.

Lange inkepingen voor verlijming van vinnen door de rompuis heen op de drukbuis, zal ook voor een grote mate van versteviging zorgen. Doe dit echter nooit bij rompbuizen welke tevens als motorhuis en/of drukbuis dienst doen. De rompbuis wordt hierdoor te veel verzwakt.


  Ook verkrijgbaar in onze WebShop:
• Waterraket Rokit - Balsa - Poriënvuller - Drukknop
• Magnetic Levitation Sword - Centreerring - Spuitverf
• Hoogtemeters - NoseCone PNC80-Ogive
• Modellen: Saturn-V Skylab / Mercury Redstone
   Antar / Little Joe II / Astrocam / Show Stopper E2X
 
Modelraketten.NL © 2024      KvK-Nr: 50001574      BTW-ID: NL001590630B51