Contact

Lanceerbuisje Terug

Het lanceerbuisje is een dun, meestal papieren kokertje, welke bevestigd wordt aan de zijkant van de rompbuis. Het lanceerbuisje wordt over de lanceerstaaf geschoven en geleidt het model tijdens de lancering gedurende de eerste meter van het vluchttraject. In de eerste meter moet het model voldoende vaart maken zodat de vinnen het model stabiliseren.Op de foto hierboven staan enkele lanceerbuisjes.
Voor een goede werking moet het lanceerbuisje soepel over de lanceernaald glijden. Te stroef glijdende lanceerbuisjes, beperken de behaalde hoogte aanzienlijk. Dit kan komen door te strakke lanceerbuisjes, maar ook door een vervuilde of verroeste lanceernaald. Een lanceernaald kan eenvoudig schoon worden gemaakt met een droog doekje en roest kan verwijderd worden met fijn schuurpapier. Daarna kan de naald met talkpoeder worden ingesmeerd.Het is beter om twee korte stukjes (1 á 2 cm) lanceerbuis aan te brengen dan één langer stuk. Hierdoor treedt minder wrijving aan de lanceernaald op. Breng dan bij voorkeur een lanceerbuisje onder en boven het zwaartepunt van het model aan.

In sommige gevallen is een zogenoemde "stand-off" nodig voor het lanceerbuisje. Dit is een verhoging of een rib, ten opzichte van de rompbuis, waarop het lanceerbuisje wordt verlijmd. Dit is het geval wanneer de rompbuis niet de grootste diameter van het model heeft.


  Ook verkrijgbaar in onze WebShop:
• Waterraket Rokit - Balsa - Poriënvuller - Drukknop
• Magnetic Levitation Sword - Centreerring - Spuitverf
• Hoogtemeters - NoseCone PNC80-Ogive
• Modellen: Saturn-V / Mercury Redstone
   V2 / Little Joe II / Black Star Voyager
 
© Modelraketten.NL - WebMonteur      KvK-Nr: 50001574      BTW-Nr: NL129450029B02